Riksdagsledamöter vill ha rätt till alkotest

Händelsen då Per Bill (m) omhändertogs för fylleri har fått flera moderata och folkpartistiska riksdagsledamöter att engagera sig för att den som omhändertas för fylleri ska få lämna alkotest. En av dem som engagerat sig är den moderata riksdagspolitikern Ulrika Karlsson.

Flera moderata och folkpartistiska riksdagsledamöter vill att en person som omhändertas av polisen för fylleri ska ges rätt att få lämna ett alkotest, för att på så sätt få kvitto på hur berusad man i själva verket är. I dag finns bara polisens egen bedömning som grund för omhändertagandet.

Frågan har aktualiserats sedan moderaten Per Bill från Uppsala tidigare i höstas omhändertogs av polisen och nekades lämna ett alkotest.

Varje år omhändertas runt 50 000 personer av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer - LOB. Polisen griper in när de ser en person som de bedömer vara för full eller för drogpåverkad för att ta hand om sig själv, och låser in vederbörande i upp till åtta timmar. Alkotest tas inte, eftersom det inte är ett brott att vara full och ingenting därmed senare behöver bevisas.

Men även om det inte handlar om något brott kan en så kallad lobbning förstås ändå ställa till problem för den som buras in. Uppgifterna från polisen går nämligen vidare till både körkortsregistret och till de sociala myndigheterna, vilket i sin tur kan påverka körkortstillstånd och eventuella vårdnadstvister.

I början av september omhändertogs Per Bill enligt LOB. Han hade varit på en vinprovning, hamnat i bråk med en vakt och bedömdes av polisen vara så berusad att han inte kunde ta hand om sig själv. Bill medgav att han druckit alkohol, men uppfattade sig själv inte som särskilt berusad och ville därför lämna ett alkotest, vilket han nekades.

Händelsen har nu alltså fått flera riksdagsledamöter att fatta pennan. Fyra folkpartister och två moderater skriver motioner med krav på rätten att få lämna alkotest för att kunna rentvå sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".