Tierp vill bli rättvisemärkt

1:29 min

Arbetet med att göra Tierp till länets första rättvisemärkta kommun går vidare. För att få godkänd stämpel från organisationen Fairtrade krävs det bland annat att kommunen köper in rättvisemärkta varor.

– Jag hoppas att alla de vanligaste rättvisemärkta varorna som bananer och kaffe uteslutande ska vara fairtrademärkta i kommunen. Det tror jag vi kommer att uppnå. säger Patrik Årman som jobbar med den här frågan i Tierps kommun.

På måndag hålls det ett möte som ska ta fram idéer för hur Tierps kommun ska bli Fairtrade City. Sigtuna, Ronneyby och Malmö är det redan. Totalt har 48 kommuner redan fått godkäntstämpeln från organisationen Fairtrade. Det kallas för Fairtrade City. Tierp jobbar nu på att få den rättevisemärkningen - och skulle i så fall bli först i Uppsala län att bli det.

På måndag kväll är allmänheten inbjuden till ett möte där förslag ska tas fram på hur Tierp ska handla mer rättvisemärkt. För att bli Fairtrade City krävs det fler saker. Caféer och restauranger i kommunen ska ha rättvisemärkt kaffe att erbjuda. Butiker ska sälja såna varor. Och kommunen ska bedriva informationsarbete och handla rättvisemärkt i sina upphandlingar.

– Det skulle naturligtvis vara roligt om vi var först i länet med att vara Fairtradecity-kommun. Men det viktiga är att vi tar vårt ansvar och gör en insats så att man vet att de som har jobbat med att producera den här bananen eller kaffet har fått en rimlig lön och arbetsmiljö, säger Patrik Årman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista