Kurdiska systrar får inte återförenas med sin familj

För drygt fem år sedan kom systrarna Sabath och Srwa Mohammad-Said till Sverige från Kurdistan i Irak. Då var de bara 11 och 14 år gamla. Ända sedan dess har de kämpat för att få hit sin mamma och pappa och två småsyskon. Men för en vecka sedan kom det definitiva beskedet från utlänningsnämnden om att familjen inte får komma hit. Systrarna har nu blivit så pass stora att de kan åka tillbaka till Irak om de vill återförenas med sin familj.

Systrarna Mohammad-Said längtar efter sin familj. I dag finns mamman och småsyskonen kvar i hemlandet; pappan omkom i en olycka förra året.

I fem år har de kämpat för att familjen ska få komma hit. Första avslaget kom 2002 med motiveringen att familjen kunde återförenas i Irak; det var nog lugnt i hemlandet, ansåg man. Men det håller inte systrarna med om.

För en vecka sedan kom så det definitiva beslutet från utlänningsnämnden. Systrarna anses nu tillräckligt stora. Srwa är 20 och Sabath fyller snart 18. Vill de återförenas med familjen kan de åka tillbaka till Irak.

Det finns inga regler om att föräldrar automatiskt ska få uppehållstillstånd i det land som deras barn befinner sig i. Men att systrarna skulle återvända till Irak menar Sara Fridlund, systrarnas ombud på Röda Korset, är ett orimligt krav.

Och trots förra veckans besked fortsätter systrarna hoppas att deras mamma en dag ska kunna komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".