Brandchefen svarar på kritiken

1:06 min

Brandkåren Attunda, som bland annat sköter räddningstjänsten i Sigtuna och Knivsta kommuner, hyllas för sitt arbete med mångfald och jämställdhet. Lovorden kommer från MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Här på webben har många varit kritiska, men brandchefen i Attunda är nöjd.

Brandkåren Attunda har på senare tid gjort en särskild satsning för att rekrytera ur underrepresenterade grupper till brandmannayrket, till exempel kvinnor.

Satsningen har tidigare mött kritik från brandmän och fackförbund, som anser att man tummar på säkerheten genom att anställa icke-meriterad personal för att öka mångfalden i kåren.

Peter Bergh är förbundsordförande i Brandmännens riksförbund. Han har varit starkt kritiskt till att Brandkåren Attunda inte ens haft den tvååriga brandmannautbildningen som en merit vid rekrytering.

– Här finns en risk att man fokuserar så mycket på att få in andra grupper att man glömmer grunduppdraget, sa Peter Bergh till Ekot i december 2011.

– Det är inget konstigt. De flesta i vår personal har gått någon sorts kompetensutveckling, säger Brandkåren Attundas chef Jens Erlebrandt. 

Han säger att de fyra kvinnor, vars introduktion på 12 veckor betalades av räddningstjänsten, klarade sig bra och senare tillsvidareanställdes.