Uppsala

Bostadsinbrott allt vanligare

0:38 min

Den inbrottsvåg som drog in över länet i januari i år ser ut att fortsätta. Under dagen pågick ett stort polispådrag i Norby i södra Uppsala efter ett försök till bostadsinbrott - att stävja inbrotten är också ett prioriterat område för Uppsalapolisen just nu.

Det var strax efter nio i morse som Uppsalapolisen fick in ett larm om ett pågående bostadsinbrott i Norby i Uppsala.

Två personer ska ha ringt på en husdörr men inte gjort sig förstådda, då de inte pratade svenska. Bostadsägaren förklarade att han inte kunde vara till hjälp, men blev misstänksam och följde därför efter de två personerna i området. Han blev då vittne till att personerna försökte att bryta sig in på en annan fastighet och larmade därefter polisen.

Uppsalapolisen tror att de misstänkta befinner sig i stadsskogen och söker nu i området med polishelikopter och patrull.

Christer Nordström på Uppsalapolisen förklarar det stora polispådraget med att man prioriterar satsningen vad gäller inbrott i bostäder.

Enligt honom kommer det in rapporter om nya inbrott varje dag. Den inbrottsvåg som drog in över länet i januari i år ser alltså ut att fortsätta.

Polisen misstänker att det är ligor och organiserad brottslighet som ligger bakom ökningen.

– Trots att polisen satsar stora resurser på att kontrollera personer och fordon, så fortsätter inbrotten. Var och varannan dag har vi stoppat personer i bilar där vi hittar kofot, skruvmejslar och slangningsutrustning, säger Christer Nordström.

– Det är en kraftig ökning, och vi ser att de har koppling till organiserade ligor.