Nya miljoner går bland annat till funktionshindrade och missbrukare

160 nya miljoner trillar in i Uppsala kommuns kassakista nästa år, och idag berättade de styrande politikerna hur de vill att pengarna ska användas.

De 160 nya miljonerna består framförallt av ökade skatteintäkter och statliga bidrag som kom med Bosse Ringholms höstbudget - och en knapp tredjedel av dom ska gå till särskilt stöd åt funktionshindrade och till vård av missbrukare och ungdomar med problem.

Vård på behandlingshem kan kosta 3.000 kronor dygnet och de nämnder som har hand om såna frågor ser i år ut att få stora underskott. Lena Hartwig är socialdemokratiskt finanskommunalråd:

- Det är de verksamheter som vi bedömt behöver förstärkningar för de har stora och ökande kostnader för verksamheten. Samtidigt måste de ju jobba för att minska sina kostnader.

Mary Nilsson är chef för individ och familjeomsorgen ser tillskottet som en viss lättnad:

-En rimligare budget även om det kanske inte kommer att räcka till ändå

Dessutom vill majoriteteten - socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, skapa en kommunal buffertfond på 60 miljoner för att använda för oförutsedda utgifter under nästa år. Men Jan-Ove Jerrestål, folkpartiets oppositionskommunalråd, är kritisk:

-Jag tycker inte att kommunen ska ägna sig åt att lägga pengar på hög framförallt inte när man höjde skatten förra året med motiveringen att vi behöver använda pengarna till verksamhet. Vi tycker istället att det finns utrymme för en skattesänkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista