Flyttad vargtik släpps i Heby

1:47 min

Den vargtik som rivit renar i renbetesland i Jämtland flyttades i måndags till Uppland.
Med helikopter fraktades den nedsövda vargtiken till en plats i trakten av Östervåla Tärnsjö.

- Den har piggnat till och den har travat iväg därifrån så som de alltid gör, säger Landshövding Peter Egardt, som av regeringen även är utsedd vargsamordnare i Sverige. Han sticker inte under stol med att han är kritisk till vargflytten. Men det är inte får- och hundägare här i Uppland han tänker på.

- Vargarna brukar förflytta sig och de förflyttar sig ganska snabbt så sannolikheten för att vargen är kvar där den sattes ut den är nästintill obefintlig.

Två gånger tidigare har den här varghonan flyttats, och sprungit hem igen till renbeteslandet. Den här varghonan anses särskilt viktig, för att hon inte är så nära släkt med många av de andra vargarna i Sverige.

Problemet nu är att ingen vet var hon är, för hon har inte kunnat få något halsband med radiosändare, eftersom hon haft eksem.
 
Peter Egardt ser två skäl till att ifrågasätta flytten.

- Det ena är att de kostar fruktansvärt mycket pengar. Man kan räkna med att varje vargflytt går loss på en halv miljon kronor ungefär

- Men jag är också skeptiskt av det enkla skälet att det är tredje gången man flyttar samma tik. Det kan ifrågasättas om det är etiskt försvarbar.

Ruåna Burman är viltsamordnare på Naturvårdsverket och säger att man bekostat flytten inom sin budgetram och att varghonan inte tycks ha farit illa av flyttarna.

- Hon har varit pigg och mått bra men sen så har ju hon valt att springa norrut istället för att stanna i Mellansverige. Vi får väl se var hon väljer att springa den här gången.

Alternativet till flyttarna hade varit att låta henne stanna i renbeteslandet, men det hade inte varit positivt för varghonan enligt Ruåna Burman.

- De blev problem för rennäringen och då fanns det risk att man skulle begära skyddsjakt.

Ulla de Verdier
Isabell Höjman