Per Bill tillbaka

Idag går den moderate riksdagsmannen Per Bill tillbaka till jobbet efter en tids timeout från politiken. Och trots att den tiden knappast har varit vilsam - med både brottsutredning och medieuppmärksamhet - så är han nu redo att börja jobba igen.

- Det känns väldigt, väldigt bra. Det har varit oerhört viktigt och riktigt att ha en timeout, både själva timeouten och sen pappaledigheten som kom väldigt väl, som var inplanerad redan i våras men som hamnade väldigt bra i tiden. Per Bill har varit borta från politiken sen han i början av september fick tillbringa en natt i fyllecell i Stockholm. Enligt den dörrvakt som grep honom hade Per Bill vinglat berusad längs Stadsgårdskajen med yngste sonen i barnvagn. När vakten stoppade honom fick hon ta emot flera slag från Per Bill, och rubrikerna lät inte vänta på sig: - När jag ordentligt tilltufsad på fredag morgon den tionde september... när jag då fick se Expressen och Aftonbladets framsidor och löpsedlar så kändes det som Kafka, det kändes helt overkligt. Först så tror jag att jag skrattade, och sen tror jag att jag började gråta, för det kändes så oerhört orättvist. Det kändes som den uppförsbacke som fanns till det att jag kunde komma tillbaka till ett normalt liv var så oerhört stor och lång. Sen händelsen på Stadsgårdskajen har Per Bills eventuella alkoholproblem utretts, och den alkoholrådgivare som behandlat honom har kommit fram till att han inte har några problem. En brottsutredning har också satts igång, och i väntan på att den ska avslutas kommer Per Bills arbete i riksdagen att se lite annorlunda ut: - Jag kommer i början inte att vara med i de stora kammardebatterna, i och med att de ofta sänds direkt i radio och tv. Och då blir det samma problem igen, att jag ska inte synas pratande vare sig om Halloweenfirande eller kärnkraftverk eller nånting annat, utan jag ska ha en lite lägre profil. Det känns lite granna som att man går från att vara spelare till att vara coach i stället, och det är ganska mysigt också. När Per Bill omhändertogs i september bad han att få lämna ett alkoholtest, vilket han nekades. Nu har flera riksdagsledamöter, både partikolleger och folkpartister, lämnat in motioner om att den som omhändertas för fylleri ska få rätt att lämna alkotest - en Lex Bill, skulle man kunna säga. Vad tycker då Per Bill själv om det här förslaget? - Eh, det har alla medier i hela Sverige frågat mig, och jag har sagt att jag inte vill svara på frågan, därför att det möjligen på marginalen kan störa rättsprocessen. Men till Radio Upplands lyssnare kan jag ju säga det att alla lagar som bidrar till en ökad rättssäkerhet i Sverige är oerhört viktiga. Och om någon av dem i framtiden kommer att bära mitt namn så gör jag det med stor stolthet, säjer Per Bill. 

Reporter Rickard.Sjoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".