Politiker vill stoppa godis och läsk i skolan

 Stoppa försäljning av godis och läsk i skolornas kafeterior! Det kräver BÅDE kristdemokrater och folkpartister i varsin motion till Uppsala kommunfullmäktige.

Eleverna Ramin Sepasi och Linn Henningsson är kritiska till förslagen. Men läsk och godis är inte nyttigt. Socker pekas ut som folkhälsoskurk. Sockret orsakar hål i tänderna men också övervikt. Och övervikten hos barn i Sverige ökar, och börjar bli ett allvarligt folkhälsoproblem. Socker kan dessutom ge koncentrationsstörningar Regeringen vill nu förbjuda mat- och godisreklam som är riktad till barn. Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket arbetar på en handlingsplan för hur man ska kunna stoppa viktökningen hos barn och unga, och tandläkarförbundet har räknat ut att sex av tio högstadieskolor säljer läsk och godis, och ser det som ett allvarligt tandhälsohot. Så de här motionerna ligger i tiden Monica Spross är folkpartist, och åttabarnsmamma, och en av poltikerna bakom den ena motionen.

Reporter Ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".