Fler vapen bakgrund till många skjutningar

1:50 min

Det har blivit lättare att få tag på skjutvapen i Uppsala, och de har blivit fler. Jörgen Pettersson, chef för kriminalunderrättelstjänsten vid Uppsalapolisen, tror att det är en av förklaringarna till att det varit flera skjutningar det senaste året.

– Min uppfattning är att det är ett större flöde av illegala vapen och tillgången gör att man kanske oftare har vapen med sig.

Sen i somras har minst fem skjutningar skett i Uppsala. Som kulmen sköts en 26-åring till döds i en lägenhet i centrala stan på annandagen. Poliskällorna vi pratar med är överens: det har blivit lättare att få tag på skutvapen i Uppsala - och de har blivit fler. Allt fler vapen tas också i beslag i länet.

– Det här är ett avsågat gevär, det har vi ibland hittat vid bankrån och annat.

Christer Nordström på Uppsalapolisen visar ett avsågat hagelgevär, ett av de vapen vapnen som tagits i beslag. Det senaste var en Glock-pistol som hittades mellan framsätena på en bil en sen måndagskväll. Förra året beslagtogs ett 30-tal skjutvapen i Uppsala län. Tre gånger så många jämfört med året innan.

– Och det är naturligtvis bara en bråkdel av de vapen som faktiskt finns i omlopp som vi tar.

Det är lätt för den som har rätt kontakter att köpa ett skjutvapen vare sig man är i Malmö eller i Stockholmstrakten - enligt Rikskriminalpolisen. Enligt väl insatt poliskälla i Uppsala, får man ett skjutvapen från runt 3 000 kronor, då en Kalasjnikov, som är billigare på grund av att det finns mycket och att de är otympliga. En pistol får du betala runt 5-10000 för.

 Att det finns ett upplevt hot att bli skjuten har visat sig i att allt fler kriminella bär skyddsväst enligt Rikskriminalpolisen. I Uppsala finns ett antal personer i Uppsala som bär väst mer eller mindre dagligen, säger en polis vi pratat med. När fler har skjutvapen finns risken att de används, istället för kniv eller andra tillhyggen, menar Jörgen Petterson, vid Uppsalapolisen:

– Konflikter har ju säkert alltid funnits och uppstår igen. Och när man ska göra upp så finns det tillgång till vapen så ökar givetvis risken för att de blir använda. 

– Det ena föder det andra - om det är några kriminella grupper som får tillgång och skaffar sig vapen så ökar trycket på nästa grupp att beväpna sig. Det blir ringar på vattnet.