1 av 2
Polisbil på utryckning. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Peter Lindberg, huvudskyddsombud på Polismyndigheten i Uppsala län. Foto: Martin Hult / SR

Missnöjda insatspoliser söker nya jobb

"Allihopa har lämnat intresse för att göra nånting annat"
1:45 min

Hela insatsstyrkan vid Polismyndigheten i Uppsala län söker nya jobb. Anledningen är missnöje med en omorganisation som poliserna i insatsstyrkan inte tycker har förankrats tillräckligt bra.

- Allihopa har lämnat intresse för att göra nånting annat, säger Peter Lindbergh, huvudskyddsombud vid Polismyndigheten i Uppsala län.

Varför har de gjort det?

- Det är en omorganisation som myndigheten har beslutat och man upplever att den är dåligt förankrad och att man inte har fått gehör för sina synpunkter.

Så vad tänker du om hur den här omorganiseringen har gått till?

- Vi kan väl från vår sida tycka att man bör ha med personalen lite mer när man gör sånt här, det går att diskutera med personalen.

Det handlar om två enheter inom Uppsalapolisen som ska slås ihop. Dels insatsstyrkan som jobbar med sånt som att ta hand om farliga personer, gisslansituationer och säkerheten vid kärnkraftverket i Forsmark. Dom ska slås ihop med en polisenhet som jobbar med mängdbrott, som stölder, inbrott och misshandel.

Sammanslagningen förhandlades med facket och beslutades utan att berörda poliser tillfrågades. Trots det tycker den biträdande chefen för ordningspolisen Andrew Tomkinson att poliserna fick vara med och påverka - vid ett möte efter att beslutet var fattat:

- Syftet med det mötet var också att sondera, hur skulle ni vilja lägga upp den nya enheten? Så att vi skulle få delaktigheten även från personalen.

I december informerades personalen och nu i slutet av mars ska omorganisationen vara klar. Men missnöjet har alltså gjort att dom 14 poliser som jobbar i insatsstyrkan har begärt att få sluta - och få andra jobb inom polisen:

- Många är besvikna, det är inte någon jätteglad stämning där just nu. Jag tror besvikelsen handlar om att man fattar ett beslut och inte ens pratar med oss. Vi är kompetent personal och vi kanske har bra idéer, säger huvudskyddsombudet Peter Lindberg.

Det är alltså hela insatsstyrkan vid Uppsalapolisen på 14 personer som nu alltså visar sitt missnöje genom att begära att bli omplacerade till andra tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".