Åtta års fängelse och frikännande för Gränbymord

8 års fängelse och frikännande blev domarna för de två som stått åtalade för mordet i Gränby i Uppsala i somras.

Under våren i år inträffade en rad grova brott där olika gäng i Uppsala sades ligga bakom. Det rörde sig om allt från misshandel, narkotika- och vapenbrott, till rån ocg det talades om att ett gängkrig var under uppsegling. Kvällen den 6:e juli fick konflikten mellan två av de här grupperna av unga killar en blodig upplösning. En 21-årig man sköts till döds i stadsdelen Gränby med nio skott i huvudet.

I dag kom domarna mot dom två 19-åringar som stått åtalade för mordet. Den ena som är den som misstänks ha hållit i mordvapnet och avlossat dom dödande skotten dömdes till 8 års fängelse för mord och försök till mord. Det senare gällde det skott som träffade den mördades kamrat.

Den person som stått åtalad för medhjälp till mord frikändes helt. Rätten anser visserligen att han med stor sannolikhet befunnit sig på mordplatsen, men att det inte är tillräckligt bevisat att han haft något med mordet att göra.

Både åklagare Anne Sjöblom och advokat Curt Sandström säger att de med största sannolikhet kommer att överklaga dagens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".