Allt fler kvinnor anmäler våldtäkt i Uppsala

Antalet polisanmälningar om våldtäkt och misshandel i nära relationer har ökat markant i Uppsala län de senaste två åren. Förklaringen till ökningen är en ny unik metod vid Rikskvinnocentrum där kvinnor stärks för att senare våga anmäla i högre utsträckning.

I vanliga fall så måste rättsläkaren få en speciell förfrågan från polisen för att få göra en undersökning på en kvinna som blivit våldtagen eller misshandlad. En sån förfrågan görs alltså först när kvinnan har polisanmält händelsen. Men i Uppsala så behövs inte det. Rikskvinnocentrum begär en undersökning av rättsläkaren, och det kan de göra för att det finns ett unikt avtal sen två år tillbaka.

I Sverige anmäler cirka 8 procent våldtäkter som utförts av en nära bekant, här i länet är den siffran nu 76 procent, nästa tio gånger högre alltså. Kvinnomisshandelsfallen ligger på en 15 procent i landet mot 59 här, fyra gånger mer än i landet och här tidigare.

Det här ska utvärderas om ett år, och då ska man också se hur många polisanmälningar som lett till en fällande dom. Och sen är planen att föra ut den här modellen till övriga delar av landet också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista