Polisman från Uppsala misshandlade kollega

Ännu en polisman ifrån Uppsala har åtalats för brott och riskerar att förlora jobbet. Den senaste tiden har vi i Upplandsnytt berättat att flera poliser från Uppsala åtalats för brott som är så pass allvarliga att de kan förlora jobbet. I det senaste fallet rör det sig om en grov misshandel.

Advokat Leif Ericksson företräder den man som blev misshandlad:

- Min huvudman har blivit nedslagen och sparkad av en kollega efter en luciafest. Vi talar om sparkar i huvudet mot en liggande person.

Polismännen som båda kommer från Uppsala, men tjänstgör i Stockholm, var alltså på väg hem när den ene blev brutalt nedslagen. Det är inte första gången i höst som poliser från Uppsala riskerar att förlora jobbet efter att ha åtalats för allvarliga brott. Ett fall gäller en polisman som är misstänkt för att ha misshandlat, hotat och ofredat sin sambo och en polisman misstänks för brott mot tystnadsplikten efter att ha avslöjat hemliga underrättelseuppgifter.

Varje år avskedas mellan 7 till 10 poliser i Sverige efter att de begått brott. Det är Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd som avgör om en polis ska få behålla jobbet efter att ha gjort ett liknande övertramp, säger Ulf Berg som sitter i personalansvarsnämnden:

- Nämnden ser generellt sett allvarligt på alla typer av våldsbrott som begås av anställda inom polisen.

Tiden efter det som hände i december förra året har varit väldigt jobbig för Leif Erickssons klient. Att de båda inblandade, både offer och gärningsman, var polismän gör det extra allvarligt, säger advokat Leif Ericksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista