Vattenfall får kritik för dålig säkerhet

Statliga Vattenfall som bygger det nya värmeverket i Uppsala får nu kritik för att man åsidosätter arbetarnas säkerhet.

På bara ett och ett halvt år har 10 byggjobbare skadats och det har även skett flera allvarliga olyckstillbud. Och det här är oacceptablet, anser Byggfackets ombudsman i Uppsala, Hasse Olsson.

Vattenfalls nya värmeverk på Bolandsgatan i Uppsala började byggas i mars förra året. Sen dess har olyckorna avlöst varandra. 16 olyckor eller tillbud har inträffat med sammanlagt tio skadade, varav fem är polska byggarbetare. Exempel på olyckor som skett:

- en byggjobbare skadas sen han fått en stålkonstruktion i huvudet. Orsak bristande kommunikation mellan byggarna.

- en brygga mellan två byggbaracker rasar samman och tre personer skadas. Konstruktionen var för klent byggd.

- en byggjobbare bryter en benet efter ett fall från en plattform - varken skyddsräcke eller livlina fanns

Det här är ovanligt mycket olyckor, menar Hasse Olsson på Byggnads som har erfarenhet av andra stora byggen. Som ett exempel nämner han att en av kranförarna på bygget bara kunde polska. Kranföraren kunde alltså inte kommunicera med dom andra byggjobbarna, något som kunde fått allvarliga följder.

På Vattenfall hänvisar man till en konsult som heter Inge Håkansson och som fått uppdraget att ansvara för alla arbetsmijöfrågor på värmeverksbygget. Han försvarar sig mot kritiken och säger att man lägger ner mycket tid på att göra arbetsplatsen så säker som möjligt men att det inte går att undvika att detr sker vissa olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".