Mer stöd till ungdomar i Gränby- men resurserna är knappa

De unga i Gränby i Uppsala ska nu få mer stöd av vuxna i området. Socialarbetare, fritidsledare och frivilliga från föreningar har börjat samarbeta för att kunna hjälpa fler barn och unga. Men socialtjänsten saknar pengar till någon större satsning. Det säger Mary Nilsson, som är chef för individ och familjeomsorgen i Uppsala.

Sedan en månad tillbaka träffas en arbetsgrupp för att göra upp en akut handlingsplan för Gränby. Redan nu har fritidsgårdarna förlängt sina öppettider för att det ska finnas mer för unga att göra på kvällarna.

I hela Uppsala finns bara 14 socialarbetare som jobbar förebyggande med ungdomar. Det är alldeles för få säger Mary Nilsson. Samtidigt är andra socialsekretare i Gamla Uppsala överbelastade nu, då många unga redan har hamnat i kriminalitet och missbruk och behöver omedelbar hjälp.

Mary Nilsson tror att kommunen förlorade många kontakter med unga i Gränby när kommundelarna upplöstes.

Björn Andersson, som är chef för socialjouren i Uppsala, är inte förvånad över att just blivit Gränby blivit stökigare. För några år sedan gjorde jouren ofta utryckningar till barnfamiljer i Gränby som behövde mycket hjälp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".