Susanna Krok i Storvreta. Foto: Sanna Richter/SR

Regeringen backar om sjukförsäkringen

"Det känns som en seger"
1:17 min

Regeringen backar nu om reglerna i sjukförsäkringen. Det handlar om hur arbetsförmågan skall prövas för dem som har varit sjukskrivna i 180 dagar. Susanna Krok från Storvreta har varit sjukskriven på heltid i nästan sex år, och hon hoppas nu att de ändrade reglerna innebär att hon kan få tillbaka sjukersättningen.

– Då ska jag söka igen, det var det första jag tänkte, söka ny sjukersättning, säger Susanna Krok.

Susanna Krok i Storvreta har varit sjukskriven på heltid i nästan sex år efter en hjärnblödning, men hon kunde börja arbetsträna på 50 procent år 2010. I och med att reglerna för sjukersättning skärpdes bedömdes hon för frisk av Försäkringskassan som drog in ersättningen. Nu hoppas hon alltså att de ändrade reglerna kan hjälpa henne att få tillbaka sjukersättningen. Men hon säger att tiden fram till nu har varit mycket påfrestande.

– 2010 började jag arbetsträna på Myrorna, och det gick ganska bra. Men jag kom inte upp till mer än 50 procent. De ville att jag skulle försöka mer, men kroppen orkade inte. Efter en stroke får man en hjärnskada och då blir man trött, fast jag inte vill vara det så blir jag trött, säger Susanna Krok.

– Det är precis som att de inte tror på en, att man sitter och ljuger fast man har läkarutlåtanden. Det är precis som att man ska straffas för att man är sjuk.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".