Stor konflikt inom miljöpartiet

En stor intern konflikt pågår inom miljöpartiet i Uppsala län. En falang inom partiet talar till och med om att vissa partimedlemmar genomfört en kupp, och skaffat sig bra platser på landstingslistan inför höstens val genom att rekrytera många nya medlemmar som kunnat rösta i provvalet.
I helgen klubbades miljöpartiets lista över personer som kandiderar till landstingsfullmäktige efter valet. På listans förstaplats hamnade Johan Edstav som fick flest röster i provvalet. Men flera partimedlemmar menar att det här skedde genom en kupp. De pekar bland annat på två saker. Dels fick miljöpartiet i länet i anslutning till provvalet, plötsligt 43 nya medlemmar. Dels är det många som utnyttjat röstsystemet på ett ovanligt sätt. I stället för att, som det är tänkt, gradera kandidaterna genom att ge olika mycket poäng till dem, så har de bara gett maxpoäng till Johan Edstav och inget till någon annan. Något som gett honom ett försprång. Misstankarna mot det här har fått flera partimedlemmar som hade ställt upp på att kandidera till landstingsfullmäktige att hoppa av listan. Johan Edstav själv förnekar att han värvat medlemmar för att de ska rösta på honom men flera partimedlemmar som upplandsnytt talat med menar att det finns en djupare klyfta i partiet, som dels beror på att olika grupper står olika långt till höger eller vänster politiskt, dels grundar sig i den interna striden kring amalgamenheten för några år sedan där bland annat Johan Edstav och Per-Otto Sylwan stod på olika sidor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista