Lång väntetid på socialtjänsten

En och en halv månad. Ja, så länge kan du som söker socialbidrag i Uppsala få vänta innan du överhuvudtaget får en tid att prata med någon på socialtjänsten om dina ekonomiska problem.

Åsa Torshult kom till Uppsala i augusti, för att i sista stund försöka komma in på en utbildning vid universitetet. Men det fanns ingen plats och hon började söka jobb, vilket gick trögt. I början av oktober ringde hon socialtjänsten för att se vad det fanns för möjligheter att få ekonomisk hjälp. Hon hade bland annat skaffat en liten etta och behövde betala hyran.

När du ringer och säger att du är i behov av ekonomiskt stöd så ger socialtjänsten dig en så kallad uppringningstid, då de ska ringa upp dig för att då fråga dig vad du är i behov av. Det är den väntetiden som nu är upp till sju veckor, det ideala skulle egentligen vara två.

Problemen med långa väntetider började när kommundelelarna togs bort och socialtjänsten centralt fick mer att ta hand om på få anställda, det säger Siw Persson som är samordnare för socialbidragsverksamhetenen på Uppsala kommun.