Tandläkare missar helheten

Tandpatienter drabbas när tandläkare inte ser till helheten. Många går runt med smärta i huvud och käke alldeles i onödan.

Orsaken är att en ordentlig diagnos inte ställs. Marianne Lundström som bor i Fagerviken norr om Tierp, sökte tandvård för åtta år sedan, men den behandling hon fick hjälpte inte. Hon mådde väldigt dåligt efter ingreppen i munnen.

Trots många ingrepp blev det inte bättre. Grundproblemet var att hon inte blev tillräckligt utredd och aldrig fick någon riktig diagnos. Tore Hansson är professor och övertandläkare på folktandvådens käkirurigi i Uppsala och han säger att Marianne är ett typiskt fall där det tagit för lång tid att ställa en ordenligt diagnos och att hon fått lida för det.

Han säger att mellan 4 och 7% av befolkningen, kanske ännu fler, skulle behöva behandling när det gäller problem med smärta som har att göra med käken och tänderna. För ofta fokuseras det bara på just själva tanden hos tandläkaren.

Det handlar om att tandläkare inte ser till helheten säger Tore Hansson. Smärta i käkmuskler och huvud skulle skulle kunna undvikas om fler såg tänderna som en del av kroppen och inte som något isolerat. Ett enkelt samtal skulle kunna vara lösningen.

Idag har Marianne fått den hjälp hon behöver och så använder hon en bettskena som ställer käken i rätt läge. Åtta år tog det innan hon fick en riktig diagnos. Tillslut träffade hon nämligen en tandläkare som tog sig tid att ta reda på grundproblemet.