"Det är vi som är offren"

Det är är de boende i kvarteret Gerd i Uppsala som är offer och inte Uppsala kommun. Så lät det idag när Hyresnämnden tog upp frågan om rivningen av kvarteret Gerd där Musikens hus ska byggas.

- De ersättningslägenheter som erbjudits är inte acceptabla, säger hyresgästerna Örjan Roth Lindbergh och Viola Germain.

Erättningslägenheterna som erbjuds ligger centralt och är något mindre än de lägenheter de bor i idag. Men både Örjan Roth-Lindberg och Viola Germain hävdar att de lägenheter de erbjuds inte passar för de verksamheter de bedriver.

Viola är textilkonstnär och har sin ateljé hemma och Örjan driver en ideell förening som sysslar med kursverksamhet kring media.

Men att hitta andra lika stora lägneheter kan bli svårt säger kommunjuristen Alf Karlsson som menar att man har gjort allt man har kunnat.

Alf Karlsson yrkade i sitt slutanförande idag att hyresnämnden ska fastslå att hyresgästernas rätt att hyra bostaden upphört i maj 2004. Vad gäller kommunens agerande så tycker både Viola Germain och Örjan Roth-Lindberg tycker att kommunen har varit nonchalant och inte har velat föra en dialog.

Och om fem veckor ska nu hyresnämnden ta beslut om vad som ska hända med hyresgästerna i kvarteret Gerd. Att det drar ut ännu mer på tiden är jobbigt, tycker Viola Germai.