Ny kritik mot matinköp till äldre

Nu kommer återigen kritik mot kommunens sätt att köpa mat till äldre i Uppsala.

Det stormade ju en hel del kring förslaget att äldre skulle lämna ut sina ICA-kort och koder till hemtjänstens personal, så det drogs tillbaka. Men nu får även den nya lösningen kritik.

Den affär som många av de flesta äldre fick sin mat från, Årstahallen, fick aldrig någon förfrågan från kommunen om att leverera mat. Nu vänder sig många missnöjda kunder dit, säger ägaren Mikael Berglund:

- Kunder är irriterade på oss för att vi inte kunde leverera vatotna till dem längre, säger han. De tycker också att det blivit dyrare nu.

Förut brukade hemtjänsten i Salabacke och Årsta komma till Årstahallen och handla mat till äldre som behövde hjälp med inköp, men i slutet av sommaren kom det uppmärksammade förslaget från Uppsala Kommun att de äldre skulle lämna ut sina ICA-kort och koder till hemtjänsten. Protesterna lät inte vänta på sig, och förslaget förpassades till papperskorgen.

Lösningen blev en butik i Vänge som erbjöd sig packa ihop och leverera matkassar gratis. Kommunen tog erbjudandet direkt utan att se efter med andra butiker om de eventuellt hade bättre villkor. Randi Graungaard är chef för hemtjänsten i Salabacke:

- Det var ingen upphandling. Det spelar ingen roll om det blir dyrare. Det är inte kommunens uppgift att handla billigt, vi har en uppgift att handla, säger Randi Graungaard.

- Det är hemskt att det blir kunderna som blir lidand. Att kommunen inte ens frågar den butik som de äldre i Årsta och Salabacke alltid handlar frå, det tycker jag är konstigt, säger Mikael Berglund på Årstahallen.