Landstinget

Patienter får för lite näring

1:47 min

Knappt hälften av patienterna på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping får i sig så mycket näring som de borde. Det visar den senaste mätningen som landstinget gjort. Det är tio procent färre än året innan.

Sigrid Wegener, dietist på Akademiska sjukhuset säger att varje avdelning nu måste se över sina rutiner:

– Är vi tydliga med att erbjuda mellanmål, serverar vi bröd till maten när det är tänkt att det ska vara det och så vidare.

Att patienter får i sig tillräckligt med näring är viktigt för tillfrisknandet - och sjukhusmaten har uppmärksammats mycket de senaste åren - inte minst sedan tillagningen flyttades till Västerås. Men enligt undersökningen som gjordes en dag i november förra året så fick knappt hälften av de 575 patienter som ingick i sig så mycket näring att de nådde upp till målet för energiintag.

I Akademiska sjukhusets cafeteria satt idag flera personer som tidigare varit inlagda och fått mat serverad på sjukhusbricka.

– Jag har fått energikost med mycket grädde när jag varit inlagd och den var jättegod.

– Jag lämnade. Den var ganska smaklös.

Dietisten Sigrid Wegener tror att det vore bättre om maten tillagades närmare patienterna:

– Det är nog ingen som tror att maten blir bättre av att den lagas och kyls ner och förvaras så i tre dygn, säger hon.

Socialdemokraten Majlene Ahlgren är ledamot i kostnämnden och hon säger att maten som lagas i Västerås är mycket bra, men att det finns saker att lära av undersökningen:

– Maten är en jätteviktig del av tillfrisknandet.

Är ni politiker öppna för att någon gång ta tillbaka matlagningen från Västerås?

– Det finns inget som säger att det här är för evigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista