Tågtrafiken kommer kosta 130 miljoner mer

1:56 min

Tågtrafiken kommer att kosta ungefär 130 miljoner kronor mer nästa år för Upplands lokaltrafik. Det är den nya pendeltåglinjen mellan Uppsala och Sala och den nya SL-pendeln mellan Uppsala och Stockholm som gör att tågkostnaderna ökar rejält.

– Det är mycket för det här är en stor satsning på tågtrafiken i länet. Det här tror jag är jätteviktigt för hela regionen. Men det kommer att kosta, säger Johan Örjes (C) som är ordförande för kollektivtrafiknämnden i landstinget.

I år kostar Upptågen drygt 144 miljoner kronor. Nästa år hamnar prislappen på nästan 256 miljoner. Till det kan läggas ungefär 20 miljoner för den nya tåglinjen till Sala. Upplands lokaltrafik kommer totalt sett alltså att få ökade kostnader för tågtrafiken på 132 miljoner kronor nästa år. Pengarna används för det här:

-12 turer åt varje håll på vardagar - 6 på helgerna - på den helt nya pendeltåget mellan Uppsala och Sala.

-En utökning med 7-8 turer mellan Uppsala och Tierp.

-Den nya SL-pendeln mellan Uppsala och Stockholm som ger längre tåg med fler sittplatser - och möjlighet att pendla mellan Uppsala, Knivsta och Stockholms norra förorter utan att behöva byta tåg i Upplands Väsby som det är i dag.

De nya tågen är planerade att köras igång i december 2012.

Men var ska pengarna tas ifrån?

– I huvudsak kommer vi att få in pengarna från resenärerna. Men det är klart att det kommer att kosta pengar för skattebetalarna också. Vi håller på med ett budgetarbete för 2013. Det är en grannlaga uppgift. Men det är inte så att det kommer att vara nedskärningar på andra områden för att vi ska ha råd med det här, säger Johan Örjes.

Han kan också tänka sig att prioritera om resurserna inom kollektivtrafiken.

– Om vi ser att det går att minska på annan trafik när vi sätter in tåg så gör vi det. Men det måste göras väldigt försiktigt så att resenärerna ser att de får det bättre och inte sämre, säger Johan Örjes.

Martin Hult

Martin Hult. Foto: Thomas Artäng/SR

martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista