"Erbjöds en miljon euro för att delta i kidnappningen"

2:04 min

Kidnappningen av en 25-årig Uppsalastudent i vintras hade planerats under lång tid innan den sattes i verket.  Planeringen framkommer av ett samtal på Skype på internet mellan två av de åtalade redan i maj förra året. Det berättade kammaråklagare Lars Hedvall på presskonferensen på Uppsala polishus i dag.

- Målsäganden har uppfattat kvinnan som en vän. I maj 2011 inledde kvinnan tillsammans med en man planeringen av kidnappningen, enligt Åklagaren Lars Hedwall.

Åklagaren säger vid presskonferensen att polisen vid husrannsakan hittat planeringsmaterial.

- I planeringen ingår bland annat att de åtalade ska öppna bankkonton utomlands och att de ska köpa ett hus. Det har också gjorts en mindmap på vad som kan gå fel, till exempel om det skulle vara fler personer i målsägandens lägenhet. Så man har inte bara planerat utan också tagit upp omfall.

I november ska de två personerna ha kontaktat den tredje misstänkta, han som senare vaktade målsäganden i huset som man köpt i Västerbotten. Han ska enligt åklagaren ha erbjudits en miljon euro för att vara med. Den mannen har erkänt medhjälp till en ringa form av människorov. Den andre mannen och kvinnan förnekar brott.

Det är två 26-åriga män och en 23-årig kvinna som åtalas. Avsikten med brottet var, enligt åtalet, att pressa Uppsalastudentens familj på mycket stora penningbelopp. Efter noggrann planering sattes planerna i verket i mellandagarna i december förra året då den 23-åriga kvinnan bjöd Uppsalastudenten på paj i hans egen lägenhet, paj som innehöll sömnmedel.

När det hade verkat dök de två övriga upp i lägenheten och Uppsalastudenten tejpades fast i en rullstol. Så småningom avkrävdes han svar på en del frågor från de övriga, och då han inte svarat har knivhugg riktats mot hans ben, oklart hur mycket de träffat. Den kidnappade satt sen fastspänd i rullstolen under hela bilfärden till den fastighet i Västerbotten där han sen hölls fången.

De åtalade 26-åriga männen sa, enligt åtalet, till den kidnappade att det var ingen idé att han försökte fly, de hävdade att han befann sig utomlands och att det fanns vakter med hundar utanför huset. Och enligt åtalet hotade de honom också med att han skulle få sina framtänder utdragna och sina fötter skållade om han inte brättade vad bortrövarna ville veta. Meningen enligt åtalet var att han skulle hållas inlåst i huset under lång tid.

När Uppsalastudenten anmäldes som försvunnen strax före nyårshelgen kunde polisen först inte avgöra om något brott låg bakom, och i det skedet så var det anhöriga och vänner som lät spåra studentens mobiltelefon och kunde konstatera hur den förflyttats under den tid studenten varit försvunnen. Då den misstänkta kvinnan och en av männen greps utanför Uppsala hade de studentens telefon, medan studenten själv fortfarande inte hade kommit till rätta, och i det läget började det på allvar stå klart att ett brott hade begåtts. Snart fick polisen också upp spåret till fastigheten i Västerbotten och den tredje misstänkta kunde gripas.

Totalt har 21 vittnen kallats till rättegången som börjar nästa torsdag och beräknas pågå under tio dagar. Straffet för människorov är som lägst fyra år och som högst 18 år eller livstid.