Nya vargvalpar i Riala förra året

Det föddes åtminstone en ny vargvalp i Rialareviret i Roslagen förra året. Det har nu Länsstyrelsen kommit fram till efter att ha analyserat avföringsprover från trakten.

– Vinterns spårningar visade dessutom att det fanns tre till fem vargar i reviret. men vi har inte kunnat utesluta att det var föräldradjur och unga djur födda 2010 som gått kvar i sitt födslorevir. Nu vet vi att bland de djur vi spårade i vintras fanns minst en ny individ, eftersom vi hittat spillning med DNA som varken kommer från föräldradjuren eller från de valpar som föddes 2010, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman på Länsstyrelsens enhet för naturvård.

Myndigheten har också aktivt sökt spår efter den försvunna vargtik, som fött de flesta valpar i trakten. Experterna börjar bli allt mer säkra på att hon är död. Att hon skulle ha lämnat reviret är inte troligt.

– Det har florerat en mängd rykten om att tiken dödats illegalt. Vi har försökt utreda detta men har ännu så länge inte hittat något som vi kunnat gå vidare med till polisen. Om tiken är död, vilket vi tror, kan det ha berott på en mängd saker som inte alls behöver vara så dramatiska. Mycket kan hända i en vild vargs liv, säger Hanna Dittrich Söderman.