Uppsala län

Priset på fritidshus fördubblat

1:36 min

De senaste tio åren har priserna på fritidshus i landet fördubblats. I Uppsala län har priset på en sommarstuga ökat med nästan 90 procent. Med priset så har också kraven ökat, enligt mäklare Håkan Meldgaard.

I dag ligger genomsnittspriset på 17 000 kronor per kvadratmeter.

– Torrdassens tid är förbi, säger Håkan Meldgaard.

Priserna ökar och kräsnare blir vi. I Stockholms län har priset precis som i resten av landet fördubblats de senaste tio åren. I Västmanland har det ökat med 115% och i Uppsala och Sörmlands län ligger ökningen på 90 procent.

– Jag tror att standard är det folk eftersöker. Det ska gärna finnas spoltoalett och duschmöjligheter. Vi har ett betydligt högre krav på standard i dag jämfört med tio år sedan, säger Håkan Meldgaard.

Men trots den höga prisutvecklingen är det ändå i Västmanland du ska leta om du vill ha ett billigt fritidshus i Mälardalen. Där låg snittpriset förra året på 14400 per kvadratmeter. Därefter kom Uppsala o Sörmlands län med 17000 kronor per kvadratmeter respektive 19000 per kvadratmeter. Vill du ha sommarstuga i Stockholms län får du vara beredd på att betala nästan det dubbla, där liggersnittpriset för 2011 på 32200 per kvadratmeter.

Snittpriset för fritidshus i hela riket låg på 20 700 kronor per kvadratmeter under 2011.

Sanna Karlsson