Anonyma mobbar Uppsalabor på internet

1:36 min

Dagens fulaste i Uppsala. Det kan du, din dotter eller din son utnämnas till på Facebook. Sedan en vecka tillbaka finns en sida vars enda syfte är att utse dagens snyggaste och dagens fulaste person och publicera det med namn och bild. En som har blivit utpekad på sidan är Lena Rifves dotter.

– Jag tycker det är väldigt lågt och tråkigt. Det känns bedrövligt att någon anonymt går ut och inte kan stå för det de säger, säger hon.

"Grattis, du blev Uppsalas fulaste idag" Så stod det både på facebboksidan och på Lenas dotters egen profilsida. Vem som publicerar det här går inte att se. Majoriteten av dem som är med på sidan, eller är vän med den anonyma personen är gymnasieelever från olika skolor i Uppsala. Men flera av medlemarna har precis som Lena Rifve, reagerat mot innehållet: "att skriva från ett anonymt konto att någon är ful är så omoget och fegt så att det finns inte", är en av kommentarerna.

Socialarbetare Claes Tollinger arbetar med nätmobbning inom Uppsala kommun och en viktig del av arbetet är att informera föräldrar om vad de kan göra. Att vara närvarande i våra barns liv handlar idag inte bara om att besöka fritidsgårdar och vara med på skolaktiviteter utan det handlar även om att finnas på nätet, säger Claes Tollinger. För Lena Rifve, har det hjälp mycket att vistas i dom sociala medierna.
– Jag har Facebook själv så jag kan följa, men har det då varit mobbing så har de ju uppträtt med eget namn och bild, så man kan ta diskussionen utanför nätet.