Konstsafari i trollskog

1:27 min

Det är inte bara ägg och godis som hör påsken till. För många har det blivit tradition att se på konst under påskhelgen. I Uppland arrangeras nu flera konstrundor där konstnärer öppnar upp sina ateljéer eller ställer ut på andra ställen. Har du varit på konstsafari? Vad tyckte du? Kommentera här!

Upplandsnytt gav sig ut på Konstsafari längs väg 288 mellan Uppsala och Östhammar. 

Besökarna börjar droppa in hos Marianne och Kajsa Gustafsson i Sunnersbol, ett par mil utanför Uppsala. De är två av konstnärerna i föreningen Konstvarning som öppnat upp sin ateljé under hela påskhelgen. Ateljén är omgiven av trollskog, som de kallar det, och är ett av stoppen på den Konstsafari som anordnas för sjätte året i rad.
- Det är ju en sådan där helg där man inte har så jättemycket traditioner kvar. Jag menar den är väldigt religiös och så är vi inte så religiösa och då har vi inte så många måsten så då passar det, säger Kajsa Gustafsson.

Besökarna tittar intresserat på de svarta kolteckningarna, grafiken och de fantasifulla målningarna. Så här tycker några av dem om konstrundan:
- Det är jättebra, man kommer ju till ställen där man aldrig har varit och inte hade en aning om, säger Hillevi Engbrant.

- Som omväxling mot all gravad lax, ägg och lammstek behöver man konst, säger Yngve Näsman.

Turen går vidare till Gammel-Gränome, där åtta av konstnärerna ställt ut sina verk i en naturskön park. En av besökarna som strosar runt på den backiga sluttningen är Torsten Johansson.
- Jag tyckte mycket om den där stolen som är i buren däruppe, den hänger i tunna trådar och rör sig i vinden. Det tycker jag var intressant, säger han.