Nätmobbning problem för Uppsalaskolor

1:31 min

Nätmobbning är ett problem som många skolor tampas med idag. I går berättade vi om Lena Rifve vars dotter blivit utpekad till dagens fulaste Uppsalabo på en anonym facebook-sida. Medlemmarna är främst gymnasieelever från olika skolor i Uppsala, där ibland Fyrisskolan.

Rektor, Dag Ingvar Nilsson har inte hört talas om sidan men blir inte förvånad.
– Gränsen mellan det som är offentligt och det som är privat suddas ut allt mer. Allt mer av elevernas privatliv tas in i skolan och väldigt mycket av det sker på nätet i dag. Det är ju ett allmänt samhällsproblem i dag att man tar med sig saker dit där de inte hör hemma, säger han.

Det är svårt att kontrollera vad som händer på nätet och olika sfärer blandas lättare idag än för 10-20 år sedan menar Dag Ingvar Nilsson. Hans erfarenhet är att många av de bråk som utreds på skolan idag kan kopplas till saker som har hänt i sociala medier.
– När vi utreder slagsmål här på skolan så finns det nästan alltid i bakgrunden olika kommentarer eller utspel som varit förklenande.

Claes Tollinger som är socialarbetare och jobbar med nätmobbning på Uppsala kommun, säger att det är ett svårhanterligt problem. I hans arbete ingår att informera ungdomar om vad deras publiceringar kan få för konsekvenser. Fyriskolan jobbar mot nätmobbning bland annat genom att diskutera värdegrunder säger Dag Ingvar Nilsson men han menar att det borde göras i i större utsträckning i tidigare åldrar.
– Mycket av det här borde starta tidigare för det är där man grundlägger sitt beteende.