Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Biblioteksfilialer försvinner

1:26 min

Antalet biblioteksfilialer minskar i Uppland. Sedan millennieskiftet har ungefär en tredjedel av filialerna lagts ner. Det vanligaste argumentet för en nedläggning är att kommunens ekonomiska resurser har minskat.

Låntagaren Hans Blom tycker inte om den här utvecklingen.

– Det är en tråkig utveckling. Alla borde ha tillgång till ett bibliotek, säger han.

Det vanligaste argumentet för en nedläggning är att kommunens ekonomiska resurser har minskat, enligt utredaren Fia Söderberg.

Förra året presenterades en rapport om biblioteksnedläggningar, en rapport som hon gjorde på uppdrag av ett antal länsbibliotek.

Utredaren Fia Söderberg tycker sig också ana att synen på biblioteksverksamheten har förändrats.

– Man koncentrerar verksamheten till några få bibliotek och sedan kompletterar man med exempelvis en bokbuss ute i övriga kommunen, säger hon.

En biblioteksnedläggning väcker ofta starka känslor bland medborgarna, enligt Fia Söderberg:

– Bibliotek har ett väldigt starkt symbolvärde som företrädare för ett demokratiskt samhälle. Även för de människor som inte besöker biblioteket.

– På mindre orter kan en nedläggning också bli en symbol för nedmontering av orten och landsbygden, säger Fia Söderberg.

Staffan Andersson
staffan.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista