Dannemora gruva skapar många jobb

Senare i år väntas 120 personer vara sysselsatta i Dannemora gruva och de som driver gruvan menar att ytterligare 300 - 400 jobb väntas skapas runtomkring gruvan.

Lena Wiberg, som driver en lunchrestaurang i österbybruk säger att det redan märks på orten:
-Absolut. Det är svårt att få tag i hus här. Det finns en framtidstro och det är fler företag som tänker bygga så att det finns bostäder, för det är det som är bristen, säger Lena Wiberg.

- När jag drog igång det här 2005 så hade priserna på järnmalm gått upp med knappt 100 procent. Sen har det gått upp med ytterligare ett antal hundraprocent. Priset på järnmalm idag är fem gånger så högt som när man la ner gruvan, säger geologen Lennart Falk .

Dannemora minerals har investerat över en miljard kronor i gruvan som i år ska producera 1,5 miljoner ton järnmalm. Via järnvägen till Hargshamn ska de första leveranserna av malm gå i maj till tyska stålverk. Lennart Falk, som sitter i styrelsen för Dannemora minerals, noterat på aktielistan First north räknar med god lönsamhet:
- Nästa år i och med att vi kommer upp i produktion kommer vi också att vara väldiga lönsamma.

Lagom till påsk har produktionen kommit igång sedan sovringsverket kunde startas i veckan berättar vd Staffan Bennerdt:
- Därmed så har vi startat hela verksamheten i gruvan för redan tiidgare har vi arbetat nere i gruvan, men nu kan vi producera de produkter som ska säljas

Göran Löwing
SR International