Hallstavik

Lastfartyget loss - men skadat

1:20 min

På förmiddagen drogs lastfartyget Alteland loss från grundet utanför Hallstavik. Det kom loss med hjälp av Kustbevakningen och egna propellrar, säger Robert Primus, räddningsledare. Enligt de preliminära resultaten av undersökningar som gjorts har fartyget fått sådana skador att det troligen inte kan fortsätta direkt till Lübeck i Tyskland.

– Fartyget använde sin egen propeller för att backa loss, men fick också assistans av en bogserbåt. Man väntade på högvatten och när det infann sig tog man sig av. Fartyget släpper inte ut någon olja, så det var inte hål på några tankar, säger Robert Primus vid Kustbevakningen.

Fartyget undersöks och enligt de första resultaten så har vissa sprickor hittats, något som gör att fartyget kanske inte kan fortsätta till sin slutdestination.

Brottmisstankarna mot personer ombord kommer troligen att läggas ner. Enligt polisen tyder allt på att ett tekniskt fel gjorde att båtens motor stannade, och att båten hann driva på ett grund innan besättningen lyckades få igång motorn igen.

Enligt Robert Primus på Kustbevakningen är den här typen av olyckor inte helt ovanliga.

– Någon gång i månaden har vi i vårt område ett större fartyg som går på grund. Vårt område sträcker sig från Valdemarsvik till Haparanda.

Det här stället som Alteland gick på grund, är det ett vanligt ställe för båtar att fastna på?

– Det är första gången som jag känner till att det hänt något just där, säger Robert Primus till Upplandsnytt.