Klädbutiker i Uppsala känner sig trakasserade

Flera butiker i Uppsala, som bland annat säljer djurpäls, har känt sig trakasserade och hotade av djurrättsaktivister den senaste tiden. Vissa butiker har till och med fått sina rutor krossade. Djurens rätt tar avstånd från det här.

Den senaste tiden har en grupp människor stått utanför Bredenberg på gågatan i Uppsala och demostrerat. När personalen har gått hem för dagen så har vissa personer kommit fram och frågat hur man kan leva med att jobba på ett sånt ställe. Helene Lindelöf, butikschef har till och med fått samtal hem och en dag i början av september så krossades butikens alla rutor.

Förutom demonstartioner, trakasserier och skadegörelse så har flera andra butiker i Uppsala fått besök av nåt som heter ”Kampanjen för ett pälsfritt Uppsala”. Den tar bland annat sitt material från förbundet ”Djurens rätt” för att försöka få butiker att sluta sälja päls.

- Djurens rätt har ingen som helst koppling till den här kampanjen, vi har inte heller koll på vilka dessa är som är engagerade i den, säger Eva Söderström som är pressekreterare på Djurens rätt.

Kampanjen jobbar på det här sättet: butikerna får information om pälshandel och ett brev som de uppmanas att skriva på, så att man mer formellt förbinder sig att sluta sälja päls. Det är den här kampanjen som beskyllts för att ligga bakom trakasserierna.

Elisa Lundin är aktiv i kampanjen i Uppsala och hon säger att de inte står bakom skadegörelsen, men att hon förstår hur vissa drivs till det.

När medlemmarna av den här kampanjen går runt i butikerna för att få dem att sluta sälja päls genom att skriva på har flera butiker upplevt att det mer eller mindre varit hotfulla uppmaningar.

Uppsalapolisen är övertygade att det finns en koppling mellan kampanjen och skadegörelsen. Men det är svårt att styrka brott i det här fallet.

För två år sen så dömdes flera personer efter att ha trakasserat en chinchilla-uppfödare i Uppsala och det är bland de personerna som polisen nu letar.