Kidnapparna nära att avslöjas

1:44 min

När rättegången i det uppmärksammade kidnappningsmålet påbörjades i dag vid Uppsala tingsrätt, så framkom att det var nära att en privatperson hade avslöjat kidnappningen redan samma dag som den genomfördes.

Åklagaren Lars Hedvall berättade att under bilfärden då den kidnappade  25-åriga Uppsalastudenten fördes till ett hus i Västerbotten, så körde kidnapparna fast i en snövall, och det var då de var nära att avslöjas.

– Ett vittne går in i bilen och hjälper till att köra undan den, och då hör han hur någon ropar "Släpp ut mig, jag har suttit här hela dagen". Han frågar då de andra personerna som finns runt omkring vad det var för någonting och får då svaret att det är en kompis som ligger full inne i bilen. Han tyckte inte att det var speciellt konstigt, för att han gjorde bedömningen att de såg ut som knarkare eller missbrukspersoner, beskrev kammaråklagaren Lars Hedvall i rätten. 

Det var en ganska välbesatt tingssal i Uppsala tingsrätt i dag på den första rättegångsdagen av tio i det uppmärksammade kidnappningsfallet. I stort sett hela dagen gick åt till åklagarens genomgång av händelseförloppet och av den bevisning som finns. Det gäller bland annat den skriftliga planering som påträffats hos de åtalade, en planering som i stora stycken är identisk med det som sen faktiskt inträffade.

De misstänkta kidnapparna har varit vårdslösa och hänsynslösa - både mot den kidnappade Uppsalastudenten och andra, enligt åklagaren.

-- Jag menar att man har sövt ned en person utan att ha kunskap att klara av det. Man har varit väldigt mån om att ta puls och kolla medvetande, men hela gärningsförloppet har varit farligt, menar jag, sade Lars Hedvall.

Åklagaren menar också att det har varit en ganska noggrann planering av gärningsförloppet.

– Men man har missat i detaljer och jag tror inte heller att någon av de inblandade hade tänkt sig att polis skulle ingripa. Det gjorde att när vi ingrep så fanns mängder av bevisning att hämta, sade åklagaren.

Vidare berättade åklagaren Lars Hedvall att en bekant till en av de åtalade männen senare kommer att vittna om att den åtalade, redan mer än ett halvår före kidnappningen, hade talat om att det fanns pengar att tjäna på Uppsalastudentens familj och att han kunde vara lämplig för en kidnappning.

Enligt åklagaren var den kidnappade studenten inte inlåst i huset utanför Robertsfors där han gömdes. Han hade istället lurats att tro att han befann sig på Kolahalvön i Ryssland och hade hotats med att hans anhöriga skulle råka illa ut om han försökte fly.

Den åtalade som vaktade studenten medgav genom sin advokat människorov, av mindre grovt slag, medan den andre åtalade mannen nekar till brott. Det gör också den åtalade kvinnan.

 – Hon har inte deltagit i någon planläggning av det slag som påstås i den här gärningsbeskrivningen, sade hennes advokat Stig Inge Andersson.

Uppsalastudenten själv var inte närvarande i tingssalen i dag, hans berättelse kommer rätten att få höra nästa rättegångsdag, på tisdag.