Skola i Gottsunda hotas av nedläggning

Ännu en skola i Uppsala hotas nu av nedläggning. Det är Treklangens skola i Gottsunda. En klass har redan flyttats ut därifrån, eftersom Treklangen drabbats av omfattande fukt- och luktproblem.

Marianne Hägerström är rektor på Treklangen:

- Just nu är det naturligtvis väldigt jobbigt. Det finns en stor oro bland personalen.

Man har haft problem med dålig lukt i skolan tidigare, men under hösten har problemen eskalerat, och Kommunhälsan har konstaterat att det finns fuktälskande bakterier, som kan påverka hälsan. Flera i personalen, och ett par av barnen, har fått problem med bland annat rinnande ögon och huvudvärk.

- En del av personalen har ju reagerat med huvudvärk, trötthet, torra slemhinnor och besvär med ögonen. Fram till nu är det något barn som har reagerat, säger Marianne Hägerström.

Nu har en klass redan evakuerats, och ytterligare fyra är på väg att flytta till en annan skola.

Det ser ut som om alla de 237 eleverna från förskoleklass till femman måste byta skola, för man har uppmätt fukt på flera håll i skolans bottenplatta.

I Gottsunda finns gott om plats i andra skolor, man har plats för minst 400 elever mer än man har idag. Den överkapaciteten kostar pengar och måste bort.

Mycket talar för att man överger den fuktskadade Treklangen för gott, och att eleverna placeras i Gottsunda- Bäcklösa- och eventuellt Valsätraskolan. Men det är inget Marianne Hägerström vill kommentera idag:

- Idag är det ju så i Uppsala kommun att risken finns för vilken skola som helst.

Idag ska ansvariga tjänstemän från skol- och fastighetskontoret träffas för att diskutera situationen. Det är barn- och ungdomsnämnden som slutligen beslutar om det blir en nedläggning.