uppsala

Lång väntan på kontaktperson för handikappade

2:10 min

Det kan ta lång tid för handikappade personer att få en kontaktperson i Uppsala kommun. Längre tid än i andra lika stora kommuner i regionen. Socialstyrelsen tycker att kommunen borde betala straffavgift i flera fall.

– Man har ju rätten till den här insatsen, det har nämnden bestämt, och att då behöva vänta i ett halvår eller mer, det är klart att det är problematiskt för den enskilde, säger Ann-Christine Pettersson som är inspektör på Socialstyrelsen.

Det här handlar om fall där Socialstyrelsen tycker att uppsalabor fått vänta för länge på att få kontaktpersoner och att kommunen inte ansträngt sig tillräckligt för att lösa situationen.

En kontaktperson är någon som är ett socialt stöd till personer med funktionsnedsättning. Det kan handla om att gå på promenad, fika eller gå på bio.

I 15 fall sen hösten 2010 har Socialstyrelsen tyckt att det tagit så lång tid för Uppsala kommun att få fram en kontaktperson att de borde betala straffavgift. Då har personerna i fråga fått vänta minst ett halvår.

Det är Förvaltningsrätten som avgör om kommunen ska betala straffavgift eller inte. De har i ett fall bestämt att avgift inte ska betalas ut och i de resterande fallen har de ännu inte bestämt något.

Stig Rådahl är moderat ordförande i nämnden för hälsa och omsorg. Han säger att det stora problemet är att matcha - alltså hitta rätt kontaktperson.

– Men trots allt, det är väldigt många ärenden per år och det gör ju att några ärenden kan man säga att man inte lyckats lika bra med.

Och han tycker inte att det egentligen är ett problem.

– Nej mera ett bekymmer, ibland kan det vara så svårt att matcha att man når vägs ände.

Så det här är ett problem man får leva med?

– Ja, om man vill säga så. Men jag önskar ju att det ska bli färre som råkar ut för det här.

Men du ser inget i konkret i dagsläget som ni skulle kunna göra för att färre ska behöva vänta?

– Nej i dagsläget ser jag ingen direkt insats som skulle kunna förbättra situationen så där drastiskt.