Kritik mot polisers förarutbildning efter dödsolycka i Tierp

1:22 min

Polisens förarutbildning får nu kritik. En polis står åtalad för en dödsolycka då en motorcykel körde in i en svängade polisbil utanför Tierp. Men poliserna borde få bättre utbildning i att köra polisbil tycker Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

– Det är inte ovanligt att vi har polisfordon inblandade i trafikolyckor. De utreds alltid, säger uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Vad gör man för att undvika den här typen av olyckor?

– Vi har en rätt omfattande förarutbildning för alla våra poliser i yttre tjänst, säger Christer Nordström.

Men förarutbildningen är inte tillräckligt bra. Det säger Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet och redaktör för boken Utryckningsföraren.

– Jag tycker att det är tragiskt att den här typen av händelser inträffar. Som jag ser det är det också ett bevis på att polisen inte har tillräckligt bra förarutbildning. Dödsolyckor där polisen är inblandad är relativt få. Men poliser är inblandade i många olyckor där både poliser och allmänhet kommer till skada. Det är ju ett misslyckande, säger Jörgen Lundälv.

Dödsolyckan utanför Tierp inträffade när polisen gjorde en vänstersväng. Enligt Jörgen Lundälv kommer poliser undan lättare än andra bilförare när det gäller vårdslös körning.

– Nollvisionen gäller alla. Poliserna ska leda nollvisionen. Inte orsaka skador, säger Jörgen Lundälv.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se