Landstinget satsar halv miljard och höjer skatten

Den politiska majoriteten i landstinget vill göra flera stora satsningar nästa år. Extrainsatserna, som värderas till mer än en halv miljard kronor, kommer kräva en skattehöjning på 30 öre. Bland annat vill politikerna skapa fler vårdplatser i samarbete med kommunerna.

Förslaget bygger på ett samarbete med Uppsala och Knivsta kommuner. Det skissas på 80 nya vårdplatser och som lämpliga lokaliseringar nämns Samariterhemmet och Kronparkens sjukhem i Uppsala. Det handlar om en ny vårdform mellan sjukhusvården och kommunal omsorg.

Majoriteten vill också göra betydande satsningar för att korta vårdköerna. För detta anslås 360 miljoner kronor extra.

--Målet är att klara alla behandlingar och operationer inom ramarna för vårdgarantin, säger Miriam Eriksson (KD), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse.

En annan satsning som föreslås är en utbyggd kollektivtrafik. Det handlar om en förnyelse av bussflottan i regionbusstrafiken, om fler avgångar med Upptåget och direktpendel mellan Uppsala och Älvsjö, utan de tågbyten i Upplands Väsby som krävs i dag. För satsningen på kollektivtrafiken vill majoriteten avsätta 200 miljoner extra.

För att klara de här satsningarna föreslår majoriteten en skattehöjning på 30 öre nästa år.

Beslut om budgeten tas av landstingsfullmäktige.