Personal får krishjälp efter Stadshus-dramat

3:31 min

Personal som befann sig i Uppsalas stadshus i går eftermiddag då en man beväpnad med kniv hotade att ta livet av sig själv, kommer att erbjudas krishjälp under helgen. Knivmannen gav upp efter tre timmar och fördes till sjukhus. 

Informationschefen på Uppsala kommun Lena W Jansson säger:

--Vår krisorganisation har gått i gång och hanterar situationen. Alla medarbetare som var i direktkontakt med mannen och som var inblandade i händelsen har fått samtal och blivit omhändertagna, och de kommer också under helgen att erbjudas samtal om de behöver det. På måndag kommer vi också att ha en samling med personalen, då var och en hunnit tänka igenom det som hände.

Var du själv rädd någon gång under händelsen?

– Nej, det kan jag inte säga. Den person som befann sig i Kommuninformation i närheten av mannen kunde också snabbt ta sig därifrån och upplevde sig inte heller hotad av honom, säger Lena W Jansson.

Det var vid 16-tiden på fredagseftermiddagen som polisen fick larm om att en knivbeväpnad man hade kommit in i Stadshuset. Han ska ha uppträtt hotfullt men personalen ska enligt polisen ha lyckats ta sig ut ur byggnaden efter ett tag. Efter långa förhandlingar slängde mannen kniven och polisen kunde vid 19-tiden övermanna honom.

Motivet till händelsen är ännu oklart men enligt Christer Nordström ska han ha yttrat något om ett utvisningsbeslut men de uppgifterna är ännu inte bekräftade. Mannen har vad man vet inte skadat sig själv eller någon annan i eller runt om stadshuset. 

Trafiken i stora delar av centrala Uppsala spärrandes av under flera timmar på fredagseftermiddagen på grund av händelsen. De stora avspärrningarna mitt under rusningstid ledde enligt polisen till en hel del kaos och irritiation i centrala Uppsala men det uppstod inget större tumult i samband med dem förutom en del trafikstockning på gatorna runt omkring centrum.

– Skälet till att vi fick ta till en större avspärrning var att vi inte ville att mannen skulle ha någon möjligthet att ta sig ut ur stadshuset och angripa någon av allmänheten. Det var av rena säkerhetsskäl vi valde att göra så här just med tanke på att det är en sådan oerhört intensiv trafik vid den här tidpunkten, säger Christer Nordström.

En av dem som befann sig inne i Stadshuset under den dramatiska händelsen var Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna. Han och hans kollegor fick utrymma lokalen.

– Det finns en personalväg som kan användas och den har använts, säger Stefan Hanna.

Hur var stämningen när ni gick ut?

– Man märker inget i huset. Det är ju inget bombhot, säger Stefan Hanna.