Ryttare allvarligt biten av hund

0:40 min

Tre kvinnliga ryttare råkade illa ut på söndagen i Edsbro, nordväst om Norrtälje.

– Det kom två lösspringande hundar och började jaga hästarna, som skenade, säger Håkan Brolin, stationsbefäl vid Norrtäljepolisen.

Snart kastade sig en ryttare, en 12-årig flicka, av hästen. Hon chockades — inte minst av det som sedan följde.

Efter en kort stund hoppade nämligen en 66-åring av sin häst och fick ryggskador. Sedan hoppade eller föll 28-åringen av. Då angrep hundarna och bet henne illa i ansiktet, och kanske i halsen och övriga huvudet, uppger polisen.

Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset och har opererats för sina skador. Hur skadeläget är nu på morgonen har inte Norrtäljepolisen fått någon uppdatering om. 66-åringen, som inte skadades lika allvarligt, fördes till Norrtälje lasarett.

Susanne Bloman är medlem i Edsbro ryttarförening. Hon var inte själv med vid händelsen men hon tycker att hundägare borde bli bättre på att koppla sina hundar.

– Att man springer på lösa hundar som ägarna inte har kontroll på och inte kan koppla in när man är ute och rider är vanligt, säger Susanne Bloman.

Hundarna, av rasen alaskan malamute, har avlivats av ägaren. Han är polisanmäld för vållande till kroppsskada och bristande tillsyn.