Så här är det tänkt att Uppsala Arena ska se ut. Illustration: Aros Arkitekter.

Går till attack mot advokatkostnader

1:50 min

Miljöpartiets Maria Gardfjell går nu till attack mot kommunledningen för de advokatkostnader kommunen har för Uppsala arena. Under förra året och hittills i år har Uppsala kommun betalat sammanlagt runt 3,5 miljoner till de advokater som företräder kommunen i den pågående EU-prövningen av arenaplanerna.

– Varför ska de anlita advokater som kostar 3,5 miljoner? Det är väl mycket bättre att använda pengarna till ungdomsidrott eller till nånting annat där pengarna behövs, tycker Maria Gardfjell som menar att kommunen använder skattepengar på ett felaktigt sätt.

Men vore det inte dumt att avbryta nu då man drivit projektet så här långt? Då har man ju inte fått nånting för pengarna?

– Tja, det kan man alltid diskutera, men varför ska man jobba på det här sättet? Och även om man inte upphandlade de här advokaterna inledningsvis för att man tyckte att det var så bråttom, så finns det ingenting som hindrar att man upphandlar dem framöver. Det är oacceptabelt att låta advokaterna jobba på löpande räkning, säger Maria Gardfjell.

Moderaten Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande, håller inte med Gardfjell i kritiken:

– Det här är ytterligare ett sätt för Miljöpartiet att sabotera de olika arenafrågorna. De vill ju inte att arenorna ska bli av.

Finns det någon gräns för hur mycket advokaterna får kosta?

– Det är alltid svårt att bedöma. Vi ska komma ihåg att det är en kostnad för drygt 650 miljoner att bygga en ny arena, och med hjälp av den privata sektorn och det ideella föreningslivet så skulle kommunens kostnader kunna minimeras till runt 150 miljoner. Jag tycker att Miljöpartiet i stället ska svara på var vi ska få de 500 miljonerna extra ifrån om vi ska bygga den här arena i egen regi, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Maria Gardfjell tycker att Fredrik Ahlstedt själv borde ta över ledningen av arenaprojektet från advokater och andra företrädare för projektet:

– Var finns det politiska ansvaret? Det är väl rimligare att det är kommunstyrelsens ordförande som själv tar ansvar för att jobba med det här projektet, så att vi vet vem det är vi ska ställa till svars, säger Maria Gardfjell (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista