Fiskaren Sigvard Sundell. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Fiskare vädjar om enklare regler

2:03 min

Det småskaliga fisket längs den uppländska kusten kanske blir ett minne blott i framtiden. Det skriver fiskarföreningarna i Gräsö/Öregund och Grisslehman i ett brev till landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Det är de tidskrävande administrativa uppgifterna som fiskarna måste sköta i dag som är så pass tunga att de till slut kan sänka hela det småskaliga fisket.

– Vi vill ha förenklingar av pappersexercisen, bland annat loggböcker. En loggbok för att fiska torsk i dag betyder att du måste skriva när du kliver i båten, när du lägger näten, när du kommer hem, när du går tillbaka ut och när du går i land, förklarar Sigvard Sundell som har fiskat i Raggaröfjärden i över 50 år.

De detaljerade loggböckerna om torsken ska skickas in till Havs- och vattenmyndigheten. Syftet med loggböckerna är att se till att fiskbestånden inte tar slut. Men enligt Sigvard Sundell är det det storskaliga fisket som leder till utfiskningen av havet och han tycker att man i Sverige å ena sidan hyllar det småskaliga fisket men å andra sidan ålägger det med så mycket administrativt arbete att det är svårt att hålla det vid liv.

– Det är absolut viktigt att rapportera in, men vi menar att det finns en förenkling som heter Fiskkustjournal. Där skriver man i och rapporterar allt en gång i månaden. Den fungerar alldeles utmärkt.

Sigvard Sundell och de andra kustfiskarna hoppas att brevet de skrivit till minstern lättar upp reglerna för just det småskaliga fisket.

– Det är viktigt att vi finns kvar. Vi fyller en funktion med färsk fisk, som finns lokalt. Sen har det en ekologisk betydelse. Vi ser förändringar, vi ser hur fisken förändras. Vi ser allting, säger fiskaren Sigvard Sundell.

Klara Klintbo Skilje
klara.klintbo_skilje@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista