Landstingshuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Kritik mot skattehöjning i landstinget

Reindholdsson: ”Vi var frustrerade”
0:59 min

Det gnisslar i alliansens landstingssamarbete i Uppsala län. Kristdemokraterna har vänt sig emot den föreslagna skattehöjningen på 30 öre som den borgerliga majoriteten presenterade under fredagen, men de har nu tvingats acceptera förslaget.

Bo Reinholdsson, som är kristdemokratisk ledamot i landstingsfullmäktige, är kritisk till att det saknats en dialog mellan kristdemokraterna och de övriga allianspartierna. Han anser också att skattehöjningen är onödig.

– Vi var samtliga lite frustrerade eftersom vi inte sett vare sig möjliga besparingsmöjligheter eller en konsekvensbeskrivning av det här eller någonting utan det var bara siffror på bordet. Av siffrorna framgick också att man ändå kunde gå i balans 2013 utan att göra en skattehöjning, även om det kanske inte gav det resultat som landstinget kanske önskar sig vad gäller egna kapitalavsättningar, säger Bo Reinholdsson.

Han anser också att Enköpingsbornas skattepengar främst kommer att gå till andra städer i länet utan att Enköpingsborna får ut något av det för egen del. Han framhåller bland annat att lasarettet inte har haft några vårdköer, och därför inte kommer få del av de utökade resurserna.

– Enköpings lasarett har ju faktiskt hållit upp landstinget i Uppland genom att man inte haft några vårdköer, men satsningarna sker gentemot Ackis. Jag har inget emot Ackis, det ska vara ett bra sjukhus. Men jag menar att Enköping också borde få ut någonting av saker och ting som kommer att kosta dem 30 öre i höjd skatt, om det här förslaget nu går igenom, säger Bo Reinholdsson

Upplandsnytt har även sökt företrädare för de andra allianspartierna för deras kommentarer men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".