Höjda krav på blåljuskörkort

Flera personer i Uppsala län skadas varje år i kollisioner med utryckningsfordon. Senast i onsdags dog en äldre kvinna i en krock med en ambulans. Och nu förs åter kravet fram på att det ska krävas ett speciellt körkort för personer som kör med blåljus.

Olyckan i onsdags då en ambulans kolliderade med en personbil i Skutskär är bara en i raden av olyckor de senaste åren då ambulanser, polisbilar eller brandbilar kolliderat med privatbilister.

Sedan 1998 har minst ett 20-tal personer i Uppsala län skadats i olyckor med utryckningsfordon. År 2000 dog t ex en nioårig i Skyttorp efter att ha blivit påkörd av en polisbil som var under utryckning.

Per Halldén, som är poliskommissarie vid Uppsalapolisen och som jobbar med att utbilda utryckningsförare tror att ett så kallat  blåljuskörkört skulle ge förarna kunskaper så att olyckorna minskade.

Även inom landstinget ställer man sig bakom kravet. Ingemar Eriksson är chef för ambulansverksamheten i Uppsala län och han tror att om man införde ett blåljuskörkort skulle man få fram de förare som är lämpade.