Enköpingskvinna terroristmisstänkt

För första gången någonsin är svenska medborgare misstänkta enligt lagen om terroristbrott. Det gäller fyra misstänkta nazister, bland annat en 19-årig kvinna från Enköping, som begärts häktade i Västerås.

Det började med att fyra personer, bland dem den 19 åriga kvinnan från Enköping, greps för omfattande glaskrossning på olika platser i Västmanland, bl a 111 fönster på Tillbergaskolan i Västerås.

Under polisutredningens gång har misstankarna skärpts , och alla fyra misstänks nu alltså för terroristbrott. Den 19-åriga kvinnan från Enköping och en 23-årig man från Västerås, som tidigare suttit anhållna i glaskrossningsärendet men som släppts fria, har nu åter anhållits och begärts häktade, misstänkta för terroristbrott.

Det är alltså första gången som svenska medborgare misstänks för terroristbrott - vilket kan ge mellan fyra års fängelse och livstid. Enligt polisen ingick glaskrossningen i en större plan på att förstöra samhällsviktiga funktioner. De fyra misstänks vara kärnan i en nazistisk cell.

Värdet av det förstörda beräknas nu till 1,4 miljoner kronor. Säkerhetspolisen i Uppsala medverkar i utredningen, men är mycket förtegen om hela historien.