Blommande hibiscus. Foto: svtbild

Hur flytta ut hibiskus?

Hej!

Jag hörde nyss Odla med P1´s frågeprogram om bl.a hibiskus. Jag hann inte få iväg ett mejl under programmet med min fråga men här kommer den:
Varje sommar tar jag med mina hibiskusar till landet, utanför Ängelholm, för att kunna sköta dem. I början hade jag dem inne.  De har också varit med i Belgien och blommade aldrig så rikligt som efter att de stått ute där hela somrarna.
När jag återvände till Sverige började jag sätta ut dem men bladen blev alltid  vita, torra och föll av och blomningen har det varit si och så med. Vi bor nära havet så jag trodde i början att det kanske var saltluften men jag har hört av kompisar att samma sak händer längre in i landet.
Jag har provat att ställa dem i sol, lä, skugga mm men inget hjälper. Det kommer, som väl är,  nya blad men jag inbillar mej att det tar kraft från blomningen.
Jag har också provat att ha dem välvattnade när jag flyttat till landet för att jag trodde att det var pga torka som bladen bleknade.
Frågan är alltså: Hur förhindrar jag att bladen bleknar, torkar och faller av? Det gäller både de gamla hibiskusarna och de nysatta sticklingarna alltså oavsett ålder. Eller ska de inte alls andas den härliga sommarluften utomhus?

Tacksam för svar.

Hälsningar

Eva Borgh

Hej Eva!
Klart att du skall ha dina hibiskusar ute på sommaren! De mår de absolut allra bäst av. Det gäller bara att undvika skador i samband med utflyttningen. Det är skarpa kontraster fån den varma skyddade inomhusmiljön till sol och blåst utomhus. De vita partierna på bladen bildas lätt när bladen inte är anpassade för det starka solljuset.
När vi skall sätta ut våra krukväxter får det inte vara minsta risk för frostnätter. Frostskadade blad blir mörka och ser kokta ut.
Sedan gäller det att skydda plantorna för sol. Välj att ställa ut plantorna en mulen dag, det får gärna regna. Ställ plantorna på en plats där de inte nås av solstrålar någon del av dagen och täck över dem med fiberduk. Efter lite drygt en vecka låter man plantorna ta del av morgon- eller kvällssol, men låt fiberduken ligga kvar.
Efter ytterligare några dagar kan man ta av fiberduken och nu flyttar man plantorna successivt ut mot ljusare platser. Nu har plantorna acklimatiserat sig och kan stå i full sol resten av säsongen.

 Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".