Däckbytare Roger Gustafsson Foto: Johan Hedman/P4 Uppland

Fler tvingas byta tillbaka till vinterdäck

Däckbytare: ”Det är fler i år än föregående år”
1:24 min

Väderväxlingarna den senaste tiden har fått en del uppsalabor att byta tillbaka till vinterdäck igen, trots att de enligt lag inte får användas efter den femtonde april. Roger Gustafsson, som driver en av Uppsalas däckfirmor, ser en ökning från tidigare år.

– Inte många, men tillräckligt många känner sig tvingade att lägga på sommardäcken innan den femtonde, trots att det varit osäkert i år. Det har varit mycket oväder, olyckor och grejer. Hur många det är som byter är svårt för mig att säga exakt, men det är fler i år än föregående år tycker jag absolut.

Roger Gustafsson anser att lagen från 2009 som flyttade slutdatumet för byte till sommardäck från sista april till sista mars bör ändras tillbaka.

-- Det bästa vore att ha kvar lagen till den sista april som det var förut.

Roger Gustafsson förklarar att de flesta som byter tillbaka till vinterdäck är bilförare som ska göra längre resor. Han nämner kunder som ska åka ut mot kusten eller göra resor till andra delar av landet, men han har även haft kunder som enbart kör i uppsalaområdet som bytt tillbaka. Dessutom ser han en tendens till att många som är sena med att byta till sommardäck avvaktar med sina byten.

– Arbetsbelastningen för oss blir ju enorm under de här dagarna. Om det är dåligt väder de första dagarna i april, till den sjunde eller åttonde säger vi, och däcken ska vara av den femtonde finns det ingen möjlighet i världen att hinna med och byta på alla bilar för oss.

Eva Lidmark är på plats för att byta till sommardäck, men blir tveksam till bytet när hon hör vad vi diskuterar.

- Man får ju en tankeställare när andra byter tillbaka till vinterdäck. Ja, nu vet jag inte. Jag hoppas att det inte blir så mycket mer nederbörd nu då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".