Foto: Ariel Schalit/AP

Sänkt moms ger fler krogjobb

Krögare: ”Vi har kunnat anställa mer folk”
2:00 min

Flera krögare i Uppsala har tagit in ny personal och några har sänkt sina menypriser sedan årsskiftet. Det säger ansvariga på tio restauranger som Upplandsnytt har pratat med. Det är sänkningen av restaurangmomsen, ett beslut som togs vid årsskiftet, som har gjort det möjligt.

– Momssänkningen har varit väldigt positiv, vi har kunnat anställa mer folk och sänka priserna. Det är det som regeringen vill ha.

– Vi sänker inte våra priser utan går på första linjen som ska skapa fler jobb. Därav har vi anställt en till så att vi kan sälja mer.

Café Unico och Clarion Hotell Gillet i Uppsala har alltså båda kunnat anställa fler efter det att restaurangmomsen sänkts från 25 till 12 procent. Enligt de tio krögare vi pratat med har majoriteten vidtagit någon åtgärd, de flesta har valt att nyanställa medan sänkta priser var mer ovanligt. Det var också vad de sa att de skulle göra när vi ställde samma fråga precis när beslutet kom. På restaurang Domtrappkällaren i Uppsala har gjort en del förändringar.

– Vi har sänkt priserna lite grann och nyanställt. Vi väljer att satsa på dem som vill jobba för oss med utbildning inom bland annat mat och vin.

Konjunkturinstitutet är den myndighet som fått i uppdrag av regeringen att utvärdera beslutet. Det man sett hittills är att restaurangpriserna gick ner med knappt två procent under januari månad och har sedan dess legat på ungefär samma nivå. De som gjort den största prissänkningen är snabbmatsrestaurangerna. Där har priserna gått ner fem procent, vilket man i längden hoppas att det ska göra överallt. Men hittills är det alltså långtifrån allt som kommit konsumenterna till del. Marcus Mossfeldt är nationalekonom på Konjunkturinstitutet.

– Vår preliminära bedömning är att ungefär en tredjedel av momssänkningen har kommit konsumenterna till del i form av sänkta priser. I stort sett har priserna på restaurangmat varit oförändrat de här månaderna, men priset brukar öka så det tyder på en viss återhållande effekt även under februari och mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".