Skarp kritik mot snöröjning

Det är stora skillnader på kvalitén på snöröjningen på landsvägarna i Uppland. På E4:an söder om Björklinge är det just nu isigt och guppigt. Norr om Björklinge däremot så är det rent. Det hänger ihop med att det inte längre är Vägverket själva som sköter snöröjningen på sträckan närmast Uppsala.

När man åker på E4:an söderut från Tierp till Uppsala, innan man kommer fram till Björklinge, är det röjt från is och snö på vägen. Men när man kommer till Björklinge kyrka så märker man att bilen plötsligt börjar skaka av hårt packad snö. Det går en tydlig gräns precis vid kyrkan, därifrån ända till Uppsala är det som att köra på en grov tvättbräda.
Yrkeschaufförer och bilister som Upplandsnytt har pratat med har klagat högljutt på vägkvaliteten, och det är inte bara E4:an som är dåligt röjd, utan alla statliga vägar från Uppsala och ett par-tre mil ut, till exempel rikväg 72 till Vittinge och länsväg 288 till Alunda.
Det här beror på att det från och med i år är första gången i Upplands historia som inte Vägverket produktion sköter röjningen. I år blev det Skanska som fick uppdraget, som man ännu inte lyckats uppfylla.
- Vi hade en olycka som försvårade för oss, men det är bara att konstatera att vi inte lyckats hålla undan alla snö, säger Mikael Eriksson, som är vägmästare på Skanska.
Ansvariga på vägverket säger till Upplandsnytt att i upphandlingen var Skanska det billigaste och förmånligaste alternativet, men om det är så att de inte lyckas fullfölja uppdraget de fått, så kan Vägverket tvingas ta ut vite.